10 zaken die je moet loslaten om je geluk te vinden (deel 1)

Meer, meer ... we willen steeds meer: een groter huis, het perfecte lief, een wereldreis, meer geld, een hoger inkomen, een coolere auto, zon ... Velen van ons laten hun geluk hiervan afhangen: "ik ga pas gelukkig zijn als ik een lief heb", of "pas als ik meer verdien zal ik gelukkig zijn". Alsof dit gaat gebeuren. Want als jij meer gaat verdienen ga je niet gelukkiger zijn, want je wil nog meer verdienen. En je moet eerst gelukkig zijn om een gelukkig lief aan te trekken ...

Wat moeten we dan wel doen om ons geluk te vinden? Het antwoord is heel simpel: zaken loslaten die we niet meer willen of nodig hebben. Of het nu een gewoonte is of "slechte" gedachten, gevoelens, verkeerde vrienden, de gedachte van te "moeten" ... Laat dit los en je staat al een stap dichter.

Onrealistische verwachtingen zorgen ervoor dat we falen. Omgaan met de verkeerde mensen zorgt ervoor dat we ons klein voelen. En dan vraag jij je af waarom je ongelukkig bent?

Ik geef toe: loslaten is niet makkelijk. Maar we kunnen het allemaal. En ik beloof je: eens je ook maar iets hebt losgelaten wat jou niet meer dient, ga je meer en meer richting jouw geluk. 

Hier geef ik je alvast 10 zaken die je nu en voor altijd moet loslaten om een beter en gelukkiger leven te krijgen:

 1. Wrok: "vergeef je vijanden" wordt er veel gezegd en dit zijn eigenlijk wijze woorden. Velen onder ons kunnen dit maar niet begrijpen maar als ik je zeg dat het niet voor hen is maar voor jou, ga je het misschien wel willen toepassen. Jij bent er immers die je energie insteekt, want geloof me: wrok voelen zuigt je energie weg. Jij verdient het om verder te gaan met je leven en het enige wat je hiervoor kunt doen is die wrok te los te laten. Laat die mensen niet meer toe in je leven, en zeker niet de pijn die ze meebrengen. 
 2. Je trots: Trots zijn is goed, in bepaalde omstandigheden. Maar teveel trots kan je kapot maken, zowel professioneel als persoonlijk. Wanneer je trots in de weg staat, weiger je immers je fouten in te zien en kun je nooit leren. Doordat je te trots bent, ga je je werk nooit willen verbeteren, ga je nooit de andere versie willen aanhoren van een collega/vriend/partner. Teveel trots kan je relatie kapot maken. Daarom: laat het los vooraleer je geluk hierdoor vermindert. Ik heb indertijd mijn trots opzij moeten zetten om te kunnen groeien. 
 3. De nood tot zekerheid. Steeds gelijk willen hebben is een gevaarlijk iets, maar steeds zeker willen zijn ook. We kunnen nooit zeker zijn! Alles kan ineens veranderen. Trouwens, als je nu al alles op voorhand weet, dan is het toch saai? We moeten dus die zekerheid loslaten en zien als het zover komt. Doordat je steeds wil zeker zijn, gaat dit leiden tot depressies, inzinkingen en bovendien ga je de verkeerde beslissingen nemen. 
 4. Controle: nog zoiets. We willen overal de controle op hebben maar dit is onmogelijk. Je kunt nooit alles van wat in je leven gebeurt 100% controleren. Van zodra je dit weet, en het ook loslaat, sta je dichterbij je geluk.
 5. Je onzekerheid. Stop met zo onzeker te zijn over jezelf. De mensen houden van je zoals je bent dus je bent een goed persoon. Velen onder ons zijn zo onzeker over zichzelf: "ga ik dit wel kunnen? Of ben ik dit wel waard?". Wees de beste versie van jezelf, leef het leven dat goed en juist is voor jou en laat niemand, maar dan ook niemand over jou oordelen. Zij hebben dit recht niet. En de mensen die je wel leuk vinden gaan het niet tof vinden als je steeds achter hun respect en opinies (over jou) hengelt ... 
 6. Oordelen. Velen van ons spenderen veel tijd aan het bekijken van anderman's leven en geven dan hun oordeel. Is het nu door sociale media, de "boekskes", de buren, ...? Ze hebben altijd hun oordeel klaar. Wat ik soms lees bij "reacties" gaat mijn petje te boven. Wie zijn wij om te oordelen? Wie ben jij om te oordelen? Zijn wij zoveel beter? Het is bewezen dat mensen die steeds hun oordeel klaar hebben, ongelukkiger zijn in het leven. Uiteraard mag je een kritische blik werpen op anderen, als dit jouw leven kan beteren. Maar velen onder ons zien hun eigen fouten niet terwijl ze wel anderen bekritiseren.
  Velen weten zelfs niet waarover ze praten als ze hun oordeel vellen en dat is nog het ergste. Daarom, laat die oordelen vallen. Het kan je perceptie alleen maar verruimen ...
 7. Zaken uit het verleden. Ik kan de mensen uit mijn omgeving, die steeds naar het verleden grijpen, niet op mijn 1 hand tellen. Wat gebeurt is in het verleden, kunnen we niet meer veranderen. We leven nu en we hebben morgen. Dus moeten we het verleden achter ons laten. Het is gebeurd en het blijft zo. We kunnen alleen maar zien dat we het nu goed doen. 
 8. "Giftige" personen. Wil je gelukkiger worden? Trek dan met de mensen op die je "liften" en niet neerhalen. Mensen die zeggen: "zou je dit wel doen?" of "dit ga je nooit kunnen" laat je beter links liggen. Diegenen die jou willen zien groeien zijn diegenen die jou uit je comfortzone trekken en je steunen, hoeveel je ook valt. Maar neen, we trekken liever op met diegenen die ons neerhalen, die onze waarde niet kennen ... omdat we onze eigen waarde niet willen zien. Daarom: buiten met zulke mensen. En schat je eigen waarde maar eens hoog in. 
 9. Wachten tot het perfecte moment. Euh ... perfect moment? Er is nooit een perfect moment en als je er persé op wil wachten, kun je nog lang wachten. Of wil jij eeuwig wachten? Wanneer je denkt iets of wat klaar te zijn, waag de sprong en verander je leven. Geloof me .. het is het waard: been there, done that!
 10. Je comfortzone: de magie begint pas als je je comfortzone verlaat. Ja, het is toch zo gemakkelijk, die comfortzone. Maar ben je gelukkig? Duidelijk niet, anders was je dit artikel niet beginnen lezen. Dus stap uit die comfortzone, hoe klein die stap ook al is. Elke stap (hoe klein ook) eruit, is er eentje dichter bij de magie. 

Voilà, 10 zaken die je al moet loslaten om je geluk te vinden. Maar weet je wat? Ik heb er nog meer! En die andere lees je in een volgende blog. Eerst en vooral ben ik benieuwd welke van deze 10 jij gaat loslaten om een stap dichter te zetten naar je geluk.