10 zaken die je moet loslaten om je geluk te vinden (deel 2)

In een vorige blog schreef ik al dat je zaken moet loslaten om geluk te vinden. Omdat die blog toen te lang ging worden, had ik besloten om er een tweede deel van te maken. 

We moeten echt zaken loslaten om gelukkig te kunnen zijn, om geluk te kunnen vinden. Velen van ons beseffen niet wat er hen allemaal tegenhoudt om toch dat geluk te vinden. Vorige keer had ik er al 10 opgesomd, vandaag volgen er nog 10 zaken die je moet loslaten.

1 - Het geloof dat je op een dag rijk kunt zijn. 
Wie droomde er als kind niet van? Bij het zien van Dagobert Duck kregen we ook zin om in geld te zwemmen (letterlijk zoals hij dat deed). Of we nu het geld kregen door het spelen op de Lotto, of omdat we bestsellers gingen schrijven zoals JK Rowling of omdat we een CEO van een groot bedrijf gingen worden zoals Mark Zuckerberg van Facebook, we gingen ook rijk zijn als we groot zijn.
Maar dan wordt je ouder en besef je dat rijk worden een "ver van ons bed"-show zal zijn. 

Dit is de harde realiteit: de meesten onder ons zullen niet rijk worden. Ook al werken we hard en zijn we superslim. Het is niet omdat je iets groots te bieden hebt dat de wereld daarop wacht of dat anderen de waarde hiervan kunnen inschatten. Dus in plaats van te hopen dat je ooit rijk zult zijn, is het beter om te waarderen wat je nu hebt. 

Je hoeft niet rijk te zijn om gelukkig te worden. Je kunt nu al gelukkig zijn met een bescheiden inkomen. Waardeer wat je al hebt, wees dankbaar.

2 - Bezitterigheid.
Jaloezie komt meestal voort uit onzekerheid. Als je je onzekerheidsgevoel kunt loslaten, kun je ook jaloezie loslaten omdat je je dan geen zorgen hoeft te maken dat je iets gaat verliezen. 

Bezitterigheid ligt dicht bij jaloezie: soms veroorzaakt het jaloezie, soms is het een resultaat van jaloezie. Het veroorzaakt alleen maar schade aan jezelf en de mensen rondom jou. Wanneer je je bezitterig voelt in een relatie, weet dat een relatie iets is dat je niet bezit, maar deelt. 

Je zult ondekken dat - als je je bezitterigheid en jaloezie en onzekerheid loslaat - je voor niets zorgen maakte. 

3 - Je fouten
Spijt is een dubbel gevoel. Sommigen zeggen dat ze nergens spijt van hebben, anderen zitten eindeloos door te drammen over alle fouten die ze al hebben gemaakt in hun leven. Het zijn allebei uitersten en uiteraard is de gulden middenweg het beste.

Weet dat je leert uit je fouten dus is het goed dat je even achterom kijkt en denkt "Ja, ik heb dat gedaan en ik heb daar spijt van. Ik zal het daarom ook nooit meer doen." Daar leer je uit, daar groei je van.

Zorg dat je fouten resulteren in een positieve actie in de toekomst en geen zelfhaat of eindeloos verdriet. Je bent niet de persoon die de fouten maakte, je bent diegene die ze nooit meer zal maken. Stijg in je achting, je bent het waard.

4 - De job die echt niet graag doet 
Veel mensen komen in mijn praktijk en zeuren over hun job, hun baas, hun collega's ... Niets of niemand zegt dat je daar moet blijven. Iedereen heeft zijn vaardigheden en handigheden. Je kunt dus altijd zoeken naar iets dat bij je past. 

Kijk, wij zijn de grootste tijd van ons leven op het werk. En ja, we worden hiervoor betaald. Toch is tijd belangrijker en als je gedurende al die tijd je niet goed voelt op je werk is het tijd om naar iets anders uit te kijken.

Misschien is loopbaanbegeleiding wel iets voor jou. Zo kom je te weten wat bij je past.

5 - Je erbarmelijke woonsituatie
Woon je in een afschuwelijk flatgebouw of nog erger ... buurt? Weet dat je geen boom bent, je kunt dus weg en dus op zoek naar een betere omgeving. 

Het is je geboorterecht om te wonen in een buurt waar je je veilig voelt of in een woonst waar je je goed voelt. Niets is zo leuk om "thuis" te komen. Dus als je je niet 100% tevreden bent over je huis of buurt: verander.

6 - Je verslavingen
Sommigen zijn verslaafd aan alcohol, sommigen aan drugs of sigaretten ... Deze verslavingen kennen we het meest. Er zijn echter meerdere vormen van verslavingen: gokken, slechte relaties, drama, werk, televisie, geld, uitgaan, sex ...

Als er één ding is waarvan je zeker mag zijn: je verslavingen maken je niet gelukkig. Een verslaving is het vullen van een bodemloos vat: de leegte kan nooit worden opgevuld. Je wil meer, je hebt nooit genoeg, je wil altijd nog eens proberen. Dus je verkeert altijd in een constante staat van ontevredenheid. Het vernietigd alles in je leven: je energie, je relaties etc.

Herstellen van een verslaving is moeilijk, zeer moeilijk. Misschien wel het moeilijkste wat er is. Maar wel je grootste stap naar je geluk.

7 - Meningen en verwachtingen van anderen
"Wat moeten de mensen niet denken?" hoor ik regelmatig in mijn praktijk. So what? Leven zij jouw leven? Zitten zij in je situatie? Niemand kan voelen of denken wat jij werkelijk voelt of denkt. 

We laten ons leven veel, zelfs teveel, bepalen door onze omgeving. Jij en enkel jij weet wat het beste voor je is. Je moet hen niet gelukkig maken, maar jezelf. Ik heb jaren geleefd naar de wensen van anderen. Ik hoef je dus niet te zeggen dat ik me enorm ongelukkig voelde. Het is pas wanneer ik hun meningen en verwachtingen losliet dat ik echt geluk kon voelen. Ik trek me helemaal niet van aan wat anderen denken: het is mijn leven, niet het hunne.

8 - Het geloof dat anderen je gelukkig kunnen maken
"Ik ga pas gelukkig zijn als de ware in mijn leven komt". "Als mijn kinderen gelukkig zijn, ben ik ook gelukkig", "Moesten mijn ouders nu eens hun goedkeuring geven, dan pas zou ik gelukkig kunnen zijn". 

STOP hier onmiddellijk mee. Ons geluk mag niet afhangen van anderen. We maken immers ons eigen geluk.

Het is oneerlijk om je geluk van anderen af te laten hangen. Weet je hoeveel druk je legt op je kinderen door bovenstaande uitspraak? Enkel jij kan jezelf de toestemming geven om gelukkig te zijn. Als je niet van jezelf houdt, kun je van niemand anders houden of de liefde aanvaarden. Anderen kunnen dan wel geluk in je leven brengen, de grootste voorwaarde is dat je eerst leert van jezelf te houden. 

9 - Zelfhaat
Hoe komt het toch dat velen onder ons zichzelf haten? We zeggen zoveel "foute" dingen tegen onszelf die we niet tegen anderen durven zeggen maar wel tegen onszelf terwijl we juist elke dag met onszelf te maken hebben, 24 uren op 24, 7 dagen op 7.

Velen van ons geloven er echt in dat ze het niet waard zijn om graag gezien te worden of om gelukkig te zijn. "Ik ben niet gemaakt om gelukkig te zijn", zei een klant me de eerste keer dat ze kwam. Je zou ze nu moeten zien. 

Misschien heb je zulke uitspraken aak gehoord van je ouders, je leerkrachten, je partner of anderen uit je omgeving? Zij hebben alleszins hun onzekerheden en "issues" op jou geprojecteerd.

Laat dit je niet kleineren. Iedereen is het waard om gelukkig te zijn, om graag gezien te worden. Ook jij!

10 - Leugens
Houdt een leugen je 's nachts wakker? Misschien ben je niet tevreden met je relatie of je job? Of ben je nooit jezelf kunnen zijn uit schrik om uitgesloten te worden? Of misschien deed je iets dat iemand zwaar gekwetst heeft? Of misschien heb je iets kapot gemaakt en ben je gaan vluchten?

Wat het ook is: neem iemand in vertrouwen en zeg het. Een gedeeld geheim is geen geheim meer. Ook al doet de waarheid pijn, het is makkelijker te dragen als je niet alleen bent. Je kunt eindelijk verder als het spijt was en als het een diep verlangen is: je kunt je eerste stap zetten om dit verlangen werkelijk te maken. 
 

Weer 10 zaken die jij kunt loslaten om je geluk terug te vinden. Alsjeblief, maak er werk van: jij bent het immers waard om terug gelukkig te zijn.

Met welke van deze 10 zaken wil jij starten om los te laten? Schrijf het hieronder in een "comment" en wees zo een inspiratie voor anderen.

Een energiek groetje,

Nele