Wat als je door een simpele zin je hele leven kunt veranderen?

Wat als een simpele kleine slagzin je hele leven kan veranderen ... in positieve zin? Wat als je gewoon door positiever te zijn, je hele leven en omgeving kunt positief maken? Onmogelijk zeg je? Probeer het! Ik daag je uit!!!

Deze week las ik een leuk artikel. Het ging over het feit dat paswoorden je leven kunnen veranderen. Mijn aandacht werd onmiddellijk getrokken omdat ik zelf ook veel met affirmaties bezig ben. 

Affirmaties? Affirmaties? Hoor jij het nu in Keulen donderen of ben je mee? Wacht, ik zal je even helpen: affirmaties zijn positieve boodschappen die jouw nieuwe overtuigingen maken. Door dagelijks die positieve boodschappen te herhalen tegen jezelf ga je anders denken, ga je krachtiger worden en sta je open voor de nieuwe overtuigingen. 

In een vorige blog schreef ik je al dat je overtuigingen jouw resultaten kunnen tegenhouden, zeker als het over belemmerende overtuigingen gaat! Ik beloofde jou ook een fantastische tool om die belemmerende overtuigingen los te laten ... Probeer het eens met affirmaties! 

In het artikel is de mindset van die man volledig veranderd door zijn paswoorden te veranderen in positieve affirmaties. Na een moeilijke scheiding was hij vol woede, angst, verdriet ... Hij besloot zijn paswoord te veranderen in "Forgive@h3r". Door dit dagelijks in te typen als paswoord van zijn computer op het werk heeft hij de frustratie die hij voelde na die scheiding los kunnen laten. 

Na 30 dagen moest hij weer zijn paswoord veranderen en hij koos voor 'Quit@smoking4ever', Save4trip@thailand', 'Sleep@before12' ... Je kunt al raden: hij is gestopt met roken, heeft een reisje Thailand geboekt èn ging slapen vòòr middernacht! 

Door gebruik van affirmaties heb ik mijn hele leven en mijn 'zijn' kunnen veranderen. Ik schreef je al eerder dat ik gestopt was met roken door het veranderen van mijn mindset. Dit was grotendeels door affirmaties. Mijn leven is veel gezonder en leuker geworden. En neen, ik heb mijn gedrag niet drastisch veranderd ... het is vanzelf veranderd zonder iets specifieks te moet doen. Enkel 1 ding: affirmaties!

Elke dag zeg ik 5x in de spiegel dat ik van mezelf hou, dat ik goud waard ben en dat ik respect verdien. Lees hier hoe je het stap voor stap kunt doen, want ik kan me inbeelden dat dit niet gemakkelijk voor je is ... voor mij was dit toch niet zo. 

Als ik van mezelf hield, hoe kon ik me dan vergiftigen met sigaretten? Of met teveel Coca-Cola? Of met ongezonde zaken? Doordat ik meer van mezelf begon te houden (mits gebruik van die dagelijkse affirmaties) smaakten die sigaretten niet meer, had ik meer zin in water of gezonde thee en begon ik meer te sporten. Allemaal omdat ik zelfrespect kreeg. Ik hoor je al denken: "Komaan, Nele, dat geloof je toch zelf niet!". Probeer het! Ik daag je uit ... dat schreef ik hierboven al! 

Ik zeg het je al op voorhand: het verandert niet ineens ... er gaat soms wat tijd over ... maar hou vol. 

Door affirmaties dagelijks te gebruiken gaat er op den duur in je onderbewustzijn iets veranderen. En ook je omgeving gaat veranderen. 

Een voorbeeld: elk jaar als we op onze autovakantie naar het zuiden van Frankrijk hadden we file. Elk jaar zeiden we ook tegen elkaar: "'Hopelijk hebben we geen file" of "We gaan weer file hebben, hè, ik voel het!". En inderdaad, je raadt het al ... Tot we de kracht kenden van affirmaties. Ik zei telkens: "We hebben vlot verkeer naar onze vakantiebestemming" en ja hoor: altijd vlot verkeer! 

Hoe moet je affirmeren?

  • Een affirmatie is steeds in de tegenwoordige tijd. Je zegt het dus alsof het al zo is, alsof je doel al werkelijkheid is. Niet gisteren of morgen of overmorgen of volgend jaar maar nu vandaag! Bijvoorbeeld bij het zoeken naar een parkeerplaats: Ik heb parking net voor de deur. (Dit is trouwens eentje wat ik dagelijks gebruik. Zelfs mijn kinderen gebruiken hem: als we samen in de wagen zitten vragen ze mij of ze een parkeerplaats "moeten bestellen" en zeggen daarna luidop het zinnetje! - Jong geleerd ...)
  • Je spreekt die affirmatie ook al uit alsof je het al hebt of bent. Het valt je toch op dat ik in het vorige voorbeeld heb geschreven "ik heb parking net voor de deur" en NIET "ik wil parking net voor de deur"? Zeer belangrijk! 
  • Gebruik geen ontkennende woorden zoals "niet" of "geen". Ons onderbewustzijn kent dit immers niet. Ik zeg nooit meer "ik wil geen file" want dan krijg ik dat sowieso. Ik zeg steeds "ik wil vlot verkeer". Zeg dus wat je wel wilt en niet wat je NIET wil. 
  • Zet geen beperkingen in je affirmatie want dan laat je het universum zijn ding niet doen. En je beperkt jezelf er ook mee. Zeg dus NIET: "ik wil een Aston Martin op een grote oprit van een witte villa met een zwembad van 10m op 4m ..." maar eerder "ik wil een gelukkig leven zonder geldzorgen en met veel luxe". 
  • Gebruik affirmaties die geloofwaardig zijn in jouw ogen. Als jij je zeer ellendig voelt gaat "ik voel me fantastisch" niet werken, sorry ... Maar wel: "Ondanks mijn donkere periode zie ik elke dag toch wat moois in het leven". Als je elke maand het geld bij elkaar moet schrapen op je facturen te kunnen betalen zeg je veel beter "ik ben zeer dankbaar dat ik al mijn facturen kan betalen en ik voel dat financieel leven steeds stabieler wordt". 
  • Jij kunt enkel voor jezelf affirmeren, niet voor een ander persoon. Als die andere persoon zich slecht voelt mag jij affirmeren dat hij of zij zich terug beter gaat voelen maar eigenlijk moet hij of zij dat zelf doen. En als zij daar het nut niet van inzien, moet jij dat loslaten. Jij bepaalt jouw leven, zij dat van hun!

Affirmeren helpt als je het veel herhaalt ... daarom ... affirmeer meerdere keren per dag. En als je datgene krijgt waarvoor je hebt geaffirmeerd, wees daar dan dankbaar voor. 

Een tip? Schrijf je affirmatie op enkele post-its en hang dit overal op in je huis. Elke keer je zo'n post-it passeert, zeg je die affirmatie luidop. 

Heb jij een goed voorbeeld van een affirmatie? Schrijf ze hieronder en leer van elkaar! Laat ons elkaar inspireren!