Geven en nemen

Geef jij graag? Hou je ervan om complimenten uit te delen? Hou je ervan om cadeautjes en verrassingen te geven aan anderen? Hoe reageer jij als jij een compliment krijgt? En voel je je ongemakkelijk als iemand je onverwacht een cadeautje geeft? Gewoon ... omdat jij jij bent? 

Misschien hou jij ervan om te geven en te geven ... maar zodra er te ontvangen valt voel je je ongemakkelijk. Of je geeft en geeft zonder er iets voor terug te verwachten: "geven" maakt je namelijk gelukkig. Weet wel dat je teveel kunt geven! De ontvanger kan jou dan nooit meer teruggeven en kan zelfs kwaad uit je leven verdwijnen. 

Het kan ook zijn dat je bij die groep hoort die maar neemt en neemt en dit allemaal als vanzelfsprekend beschouwd. Je waardeert niet hetgeen wat je krijgt.

Er zijn ook mensen die maar blijven geven om dan teleurgesteld weg te druipen omdat er niets voor in de plaats komt. Dat is geven onder voorwaarde. Hier is dan weer het onderliggend probleem dat die mensen diep vanbinnen het gevoel krijgen dat ze het niet waard zijn om iets te ontvangen. 

Ik persoonlijk gaf graag complimentjes, cadeautjes, veel liefde ... Ik gaf en ik gaf maar ... En werd talrijke keren teleurgesteld ... want ik kreeg veel geen welgemeende "dankjewel" of ik werd gewoon vergeten bij belangrijke gelegenheden. Tranen dat ik hiervoor heb gelaten. Ik kon maar niet begrijpen dat niet kon appreciëren wat ik gaf. Als ik dan zelf onverwacht een cadeau kreeg, was mijn reactie meestal "Dat had je niet moeten doen ...". Een compliment kon ik dan weer helemaal niet aanvaarden. Tijdens mijn coachingopleiding en mijn persoonlijke ontwikkeling werd het me allemaal duidelijk waarom ...

Alle types die ik hierboven vernoemde moeten immers gewoon leren zichzelf graag te zien. Ik zag mezelf helemaal niet graag indertijd: ik dacht dat ik mezelf zag maar de confrontatie achteraf hiermee ... o la la ... heb ik een aantal keren "eye-openers" gekregen!!!! 

Als je jezelf graag ziet, heb je geen angst meer om te geven of te krijgen. En je zorgt ervoor dat er een evenwicht is tussen geven en nemen. En dat is nodig: er moet een goede balans zijn tussen beiden. Bij je kinderen kun je dit ontwikkelen door hen iets te laten teruggeven in materie: jij voedt hen op en je doet er alles voor ... Laat hen dan kleine werkjes maken en leuke tekeningen om je te bedanken. Hoeveel keer krijg ik geen mooie tekening van mijn dochters met de woorden: "Omdat jij de beste en liefste mama bent van de hele wereld!". Ikzelf maak dan ook tijd om mijn bewondering te uiten voor hun tijd en energie die ze in hun meesterwerk hebben gestoken. Ik krijg ... en ik geef onmiddellijk terug. Net zoals zij krijgen ... en geven.

Schrijf voor jezelf eens even op hoeveel jij geeft aan een ander, hoeveel jij neemt van een ander en hoe de balans is. Noteer gewoon de namen van enkele belangrijke personen in je leven en schrijf bij elke persoon een waarde van 1 tot 10 hoeveel jij geeft aan hem of haar + een waarde van 1 tot 10 hoeveel jij krijgt van hem of haar. Hierbij is 1 het minste en 10 uiteraard het meeste. Het hoeft niet enkel om materiële zaken te gaan, het kan ook tijd zijn of complimenten of aandacht ... 

Wanneer je merkt dat de balans wat meer overhelt, moet je voor jezelf maar eens de bedenking maken waar het schoentje knelt ... 

Hoe zit het bij jou met geven en nemen? Laat gerust iets na in de comments hieronder!

P.s. Wil je weten hoe ik de balans "geven en nemen" in evenwicht heb gekregen? Kom naar mijn lezing "Neen, ik ben niet perfect".