Geven en nemen in balans

Je krijgt een complimentje en je hebt het gevoel dat je er eentje moet teruggeven. Of je kocht een cadeau voor je vriend en hij geeft je ook een cadeau maar van een veel hogere waarde. Gevolg? Je voelt je schuldig omdat je maar dat kleine bedrag hebt uitgegeven aan je vriend. Of nog erger: je krijgt een cadeautje en jij hebt niets voorzien voor de gever ... Herkenbaar? Je bent niet de enige persoon.

"Geven en nemen moeten in balans zijn" horen we wel eens, maar wat willen ze daarmee zeggen? Is het dan slecht dat jij een cadeautje hebt gekocht van mindere waarde? Neen. Misschien heb je die persoon al heel veel gegeven en wou die persoon jou iets extra's geven. Zo had ik met Nieuwjaar enkele jaren geleden van een vriendin een cadeau had gekregen van een veel hogere waarde dan we hadden afgesproken (we hadden toen een budget afgesproken om cadeau's te kopen). Ik keek haar vragend aan. Ze gaf me onmiddellijk dit als antwoord: "Nele, wat jij al die jaren al voor mij hebt gedaan is van veel hogere waarde. Je was er voor me na mijn scheiding, je was altijd een luisterend oor en ik vergeet dan nog te vermelden hoeveel ik al bij jou ben komen eten sinds jouw scheiding en je telkens heerlijke gezonde maaltijden bereidt. Daarom wou ik je iets meer geven. " Ik gaf haar een dikke knuffel. 

Vroeger had ik me er moeilijk bij gevoeld: het verschil was immers aanzienlijk. Maar nu begreep ik haar. Ik had haar inderdaad heel veel gegeven dat afgelopen jaar en ik stond er toen pas bij stil hoeveel dat voor haar had betekend. Terwijl ik ook zoveel genoot van die etentjes: ik was net gescheiden en in de week dat ik de kinderen niet had en er op enkele avonden ook geen klanten waren vond ik het leuk dat ik ook voor 2 personen mocht koken. Bovendien waren er onze legendarische babbels ... Ik was ook blij dat zij dat allemaal "ontving".

We geven graag ... en veel. Maar ontvangen is soms heel moeilijk. Toch is ontvangen ook een manier van geven. Want er kan niets gegeven worden zonder dat het ontvangen wordt. Hoe komt het dat we het zo moeilijk hebben met ontvangen? We krijgen een compliment en wimpelen het af: "Meen je dat nu?", "Och, maar dat is al oud hoor", "Het heeft nochtans niet veel gekost" of "Ik zie er toch moe uit!" ...  

Terwijl het enige juiste antwoord is: DANKJEWEL!. Wees dankbaar dat je een compliment krijgt, ontvang het met veel liefde. Die persoon geeft je immers iets dus je mag dat aannemen. 

Geven kan veel zijn: materiële zaken, complimenten, tijd, hulp ... En dit moet echt wel in balans zijn. Als jij teveel geeft, en je krijgt er niet veel voor terug raak je na een tijdje uitgeblust. Krijg je van iemand een aanbod voor hulp? Neem die aan en wees er dankbaar voor. Krijg je het niet spontaan? Vraag het dan en neem het dan aan als ze het jou geven. 

Krijg je een cadeau van iemand? Ontvang het met veel dankbaarheid. Die persoon heeft immers de moeite gedaan om voor jou een cadeau uit te kiezen en te kopen. Blijkbaar beteken je veel voor die persoon dus wees blij en ontvang. 

Maar als we ontvangen stellen we ons "kwetsbaar" op en dat is wat het moeilijk maakt om te ontvangen. We stellen ons niet graag kwetsbaar op want dan denken we dat we zwak zijn. Velen onder ons associëren ontvangen ook met "schaamte" en "zwakheid". Want wie zijn wij om te ontvangen?

Jij bent het waard om te ontvangen, daarom: ontvang en wees er zo dankbaar voor en blij om. 

Hier geef ik je 4 oefeningen die je de volgende weken kunt doen om te leren ontvangen

1- Aanvaard alle complimenten:
elk compliment dat je de volgende dagen/weken/maanden/jaren ... gaat krijgen, wordt door jou aanvaard met een eenvoudige en welgemeende "dank u" of "dankjewel". Niets meer, niets minder.

2- Wees dankbaar:
wees dankbaar voor alles wat je krijgt. Tel je zegeningen. Hoe? Schrijf gewoon elke dag 5 zaken op waarvoor je heel dankbaar bent. Begin je zin met "Ik ben zo blij en dankbaar voor...". Je gaat zien dat je heel veel hebt om dankbaar voor te zijn en je zult merken dat dit jou ook een goed gevoel geeft. 

3- Sta toe dat je jezelf mag zijn:
met je goede en minder goede kanten. Wees niet zo streng voor jezelf. Doe jezelf niet anders voor en zeker niet beter dan je al bent. Wees gewoon jezelf. 

4- Stop met klagen.
Want dat wil zeggen dat je niet gelukkig ben met wat je hebt dus je bent ook niet dankbaar. Terwijl je heel veel hebt om dankbaar voor te zijn. 

Hou jij het geven en nemen in balans? Laat hieronder weten of het jou lukt.