Hoe na een cursus zelfvertrouwen de "flow" houden als je terug in je vertrouwde omgeving bent.

Enkele weken geleden vroeg ik naar blog-onderwerpen waarover je wou lezen. Als je erop hebt gereageerd, nog eens een dikke merci. Eén van de lezeressen stuurde me dit onderwerp door: "Hoe na een cursus zelfvertrouwen de “flow” houden als je terug in je vertrouwde omgeving bent …"

Ik weet niet of je al een workshop zelfvertrouwen hebt gevolgd? Of een inspirerend seminar? Je komt dan thuis vol energie en met een zelfvertrouwen waarvan je dacht dat het helemaal verdwenen was maar nu zo groot is dat je alles aankunt! Je voelt je gewoonweg super. Als je dan thuis komt, kan het zijn dat ze je vragen of je gedronken hebt, of iets genomen ... frustrerend, geloof me vrij. En plots ben je terug naar af, want de andere kan niet begrijpen waarom jij je zo goed voelt. 

Dit kan één scenario zijn, maar er zijn er meerdere. Zo kan je bv een telefoontje krijgen van je vader of je moeder. Onbewust zeggen ze iets waardoor jij je terug onzeker voelt. Of een vriend die bij je komt en dan ineens, nadat ie naar jou heeft geluisterd, zegt: "Doe niet zo onnozel". En ja hoor: waar is dat zelfvertrouwen of die energie naartoe dat je tijdens dat seminar of die workshop kreeg. Alles was voor niets, je bent terug bij "af" ... denk je ... Maar is dat zo? Nee, want je hebt weer aan jezelf gewerkt en dat ga je echt wel merken! 

Van zodra je weer in je dagelijkse leven zit, kan het zijn dat je uit de "flow" geraakt. . Toch kan dat blijven. Niet de constante flow, maar wel een hele lange flow. En je zult er ook sneller terug instappen na een moeilijk moment. Denk je dat ik altijd zelfzeker ben? Denk je dat ik altijd evenveel energie heb? Ik ben menselijk dus neen: ik heb ook mijn off-momenten. Vroeger waren dat weken, daarna dagen, nu nog maar uren. Eerlijk, ik gun mezelf ook mijn off-momenten. Het doet even deugd even je hoofd te laten hangen en te laten merken dat je kwetsbaar bent. Dit maakt je krachtiger. Mensen die met jouw kwetsbaarheid niet kunnen omgaan, verdienen jouw vriendschap niet. Daarom alvast een tip: trek alleen maar op met mensen die jou steunen, die jou jezelf kan laten zijn, die "ja" zeggen. "Neen"-mensen kun je missen als kiespijn, geloof me. 

"Neen"-mensen tappen energie van je af, ze zuigen je leeg. Ze nemen ook alleen maar contact met je op als ze iets nodig hebben. Als jij met een goed idee afkomt, breken ze het simpelweg af. Ze geloven ook niet in jou en willen niet dat jij groeit. Er is ook geen steun van hun kant als jij eens in een dipje zit en nood hebt aan een goed gesprek, ze zijn dan nergens te bespeuren. Kortom, ze houden je in alles tegen. Ken je zo'n mensen in je omgeving? Hoe ga jij ermee om? Laat zeker iets weten onderaan deze blogpost bij "comments" 

Een andere manier om in de "flow" te blijven is ... faken! Vanaf nu ga je jezelf verplichten om je zelfzekerder te gedragen. En ja, dit kan soms zijn dat je moet "faken", so what? Denk je dat acteurs, politici, popsterren en vele anderen steeds zelfzeker zijn? Geloof me vrij: zij doen veel alsof! Daarom: doe alsof je zelfzeker bent, ook al ben je het niet. Hoe doe je dat? Simpel: recht je rug, schouders naar achter, kijk de mensen recht in de ogen en spreek met een duidelijke en vaste stem. Let daarbij ook nog op je ademhaling: rustig in en uit ademen ... Je voelt je meteen zelfzekerder. Dit helpt mij enorm als ik me eens slecht voel en toch me goed moet voordoen voor mijn job als zelfvertrouwencoach. (Jaja, zelf een zelfvertrouwencoach kan al eens een mindere dag hebben!). 

Tot enkele jaren geleden had ik weinig of geen zelfvertrouwen. Ik kwam wel zelfzeker over maar dat was merendeel nep. Je kon er al iets van lezen in deze blogpost maar als kind ben ik zwaar gepest geweest: ik leed aan strabisme (een lui of scheel linkeroog). Bovendien leek ik het wel het kneusje van de klas. Enkele klasgenoten vonden dat al een reden genoeg om mij als pestslachtoffer uit te kiezen. Ik heb afgezien, zwaar afgezien. Daarna heb ik het ook altijd moeilijk gehad mijn plaats in de maatschappij te vinden. Ik reageerde vaak verkeerd of ongepast. Enkele jaren geleden besloot ik dat het tijd was om er iets aan te doen. Ik ging naar workshops en seminars, begon psychologische boeken te lezen, startte met een opleiding tot coach ... Voortdurend werkte ik aan mezelf. En dat doe ik nu nog. Elke dag leer ik nog bij en ja, ik maak nog steeds vorderingen. 

Kijk, als ik kan veranderen ... kun jij dat ook. Geloof me vrij. Enkel jij bent verantwoordelijk voor je leven en je situatie. Ik schrijf "verantwoordelijk" en niet "schuldig aan". Dit zijn twee verschillende zaken. Wat ik wil zeggen is dat jij verantwoordelijk bent voor je keuze: ga je er iets aan doen of negeer je het?

Als volgende tip om in de "flow" te blijven kan ik je dit nog zeggen: glimlach naar jezelf ... Je bent het waard. Een glimlach naar jezelf, elke keer als je in de spiegel kijkt, doet wonderen. Kijk hierbij ook recht in je ogen en blijf glimlachen tot je ogen ook glimlachen. Dat doet zoveel deugd want dat wil zeggen dat je inderdaad erkend dat jij verantwoordelijk bent voor alles wat er in je leven gebeurt. Geef jezelf ook regelmatig een schouderklopje. Ik doe het veel bij mezelf, en neen ... ik voel me niet belachelijk als ik dat doe. Integendeel ... 

Blijf ook werken aan jezelf, ga veel naar workshops om je te ontplooien: herhaling werkt! Als je het veel hoort en toepast wat er daar wordt gezegd gaat het een nieuwe gewoonte worden en merk je dat de "flow" steeds langer blijft duren. Herhaling is de beste manier om je denken en je gedrag te veranderen. 

Voilà, hier heb je vier tips/manieren van mij meegekregen om je in de "flow" te houden na een workshop of seminar. Welke tip heb jij om langer in de "flow" te blijven? Laat me gerust iets weten in de "comments" hieronder!