Hoe reageer jij? Positief of negatief?

Onlangs kreeg ik de de vraag van een journaliste hoe ik me terug positief kon laten voelen. Daar moest ik even over nadenken want voor mij is het vanzelfsprekend ... alleen  heb ik er vroeger ook heel lang op geoefend.

Het leven zit vol verrassingen: aangename en minder aangename verrassingen. Wanneer je daar op reageert, reageer je met  je gevoelens. En jij bepaalt hoe jij erop reageert. Reageer je met positieve of negatieve gevoelens? 

Als we met positieve gevoelens reageren, krijgen we meer van die omstandigheden waar we positief op kunnen reageren. Doen we echter het omgekeerde, dus met negatieve gevoelens, krijgen we ook die omstandigheden waar we steeds negatief op blijven reageren. 

We kunnen negatieve situaties in ons leven dus veranderen dus veranderen door er positief op te reageren. Een voorbeeld? Een klant van me kreeg onlangs te horen dat ze er een collega bij kreeg en dus haar klanten moest delen. Haar eerste reactie was er één van frustratie, ongeloof en angst. "Ik ga mijn job verliezen, ze gaan me ontslaan". Ze straalde dit onbewust ook uit. Ik heb haar hierin gecoacht zodat ze het positieve van de zaak ging bekijken. Nu had ze immers meer tijd om haar resterende klanten nog beter te "dienen" zodat ze nog meer geborgen waren en dus betere klanten werden. 

"Ja, maar hoe doe ik dat? Ik voel me immers nog steeds slecht!",vertelde ze me. Toen vertelde ik haar om op zoek te gaan naar zaken waarvan ze houdt en deze te gaan gebruiken: luisteren naar haar lievelingsmuziek, zaken doen waarvan ze houdt, de dingen verbeelden waarvan ze houdt ...

Ze koos voor de muziek. Een liedje waarvan ze op dit moment heel veel houdt, heeft ze ingesteld als haar wekkermuziek, ze speelde het ook de hele ochtend af terwijl ze zich klaarmaakte voor het werk en op weg naar het werk luisterde ze er ook voortdurend aan. Lang leve de repeat-knop. Tegen dat ze op het werk aan kwam, was ze goedlachs en enorm positief. Goedgezind kwam ze binnen op kantoor, zei iedereen goedendag en vloog gezwind aan het werk. Gevolg? Ze kreeg complimenten en haar dagen verliepen zeer moeiteloos en positief. 

Ik geef toe dat het soms moeilijk is. Zeker om iets negatiefs te keren. Forceer je daarom in het begin. Je gaat merken dat dit na een tijdje veel soepeler gaat. 

We steken beter onze energie in iets positiefs in plaats van in iets negatiefs. Dit is ook de self fulfilling prophecy: wanneer je positiefs  over iets denkt, gaat dit positief uitdraaien. Wanneer we het echter negatief aanpakken ...

Een voorbeeld hiervan is een kopje koffie. Iedereen heeft dit al wel meegemaakt: we hebben ons kopje koffie gevuld en proberen zonder te morsen naar onze tafel te gaan. Als we dan tegen onszelf zeggen "Ik ga morsen, hè!" of "ik mag niet morsen" of "zie dat ik niet mors" ...  Je raadt het al! Zeg in de plaats: "ik kom met een vol kopje koffie aan mijn tafel zitten" en je krijgt een heel ander verhaal. 

Alles is een kwestie van oefenen. Dus  ... zet die vrolijke muziek nu al op. Een fijne werkdag! 

P.S. Wat maakt jou gelukkig? Waarvan word jij goedlachs? Deel je tip hieronder zeker mee in de comments en maak het leven van een ander hiermee ook positiever.