Van rotdag naar topdag!

Je hebt zo van die dagen waar alles verkeerd lijkt te lopen: de wekker weigert ’s morgens dienst te doen … Grandioos overslapen als gevolg. Vervolgens spring je het bed uit, val je over de schoenen van je partner, blijkt het warm water onder de douche op te zijn en is de koffie / thee op. Op weg naar het werk rij je de hele tijd achter een hele trage tractor en om het nog erger te maken hebben ze besloten om die ochtend met wegenwerken te beginnen, een kilometer vóór je aankomt op het werk. En denk je dan dat het dan gedaan is? Nee hoor, alles loopt fout die dag. Het lijkt alsof ze hierboven alles dirigeren en dat ze hebben besloten dat jij vandaag een rotdag mag beleven.

Mag ik je iets zeggen? Misschien ga je het niet geloven maar jij hebt dit allemaal in de hand. Jij bent immers verantwoordelijk voor je eigen leven. Dat is iets anders dan dat jij de schuld draagt van alles wat er gebeurt in je leven. Het is niet jouw fout dat er veel fout gebeurt in je leven, maar je draagt wel de verantwoordelijkheid. Jij beslist immers hoe je reageert en je kunt die rotdag dus keren.

Probeer eens positief te denken. Ok, je hebt je overslapen maar blijkbaar had je die nachtrust nodig. Hou dit in je achterhoofd. Als je immers op “slaapschema” zat, sta je op vóór je wekker afloopt. Het warm water is op? Weet je dat je wakkerder wordt als je je wast met koud water. Een enorme energiestoot gaat dan door je lichaam. En zo denk je verder wat positief is aan de andere zaken van die dag. Zo kun je het ook keren; Want als je een hele tijd negatieve gedachten in je geest toelaat, gaan alleen maar negatieve zaken komen.

Ik had het afgelopen jaar zo’n 2 rotdagen: de dag waarin we vernamen dat er een Brexit kwam en de dag dat Donald Trump verkozen was als president van de USA. Ik heb een clockradio als wekker: zo eentje dat al een halfuur op voorhand licht geeft en de zonsopgang nabootst zodat je “rustig” kunt wakker worden. Ik had dan op die momenten de fout gemaakt om te kiezen voor de radio (en dus het nieuws van 7u) ipv de fluitende vogeltjes waarmee je lekker ontspannend wakker wordt. Dus het allereerst wat ik die ochtend te horen kreeg was: “Het Verenigd Koninkrijk verlaat de Europese Unie” en “Donald Trump is de nieuwe president van de Verenigde Staten”. En toen liep alles fout. Tot ik in de namiddag het besefte dat ik het zelf in de hand had en het dus moest keren. Dat is dan ook gelukt.

Sinds die dag, sta ik nooit meer op met het nieuws maar laat ik een rustgevend muziekje mij wekken, zo eentje waar je met een glimlach op je gezicht van wakker wordt. En dit heeft een hele grote reden. Het onderbewustzijn bereikt vlak voor het slapen en vlak na het wakker worden zijn hoogste niveau. Dus als je gaat slapen, moet je allerlaatste gedachte een positieve gedachte zijn. En zodra je wakker wordt, laat je ook alleen maar positieve gedachten toe.

Nu weet je dus ook onmiddellijk de reden waarom die dag bij mij alles fout begon: ik werd wakker en ik hoorde onmiddellijk dat Donald Trump de nieuwe president werd van Amerika. De allereerste gedachte in mij was: “oh nee, hij?! De wereld is nu om zeep!”.

Luister ik dan niet meer naar het nieuws? Jawel, hoor. Ik blijf immers graag op de hoogte van de actualiteit. Maar in plaats van opstaan met het nieuws, laat ik mijn wekker 5 minuten eerder gaan met het rustgevende muziekje om zachtjes wakker te worden en zorg ik voor een positieve gedachte: “we gaan er vandaag een geweldige dag van maken, vol goede intenties”. Na 5 minuten komt dan het nieuws en dan weet ik meer van de wereld.

Probeer het eens: kies een leuk liedje waar je vrolijk van wordt, of een melodietje waar je rustig wakker van wordt. Stel dat als wekkertoon in. En zodra je dan wakker wordt, kies je voor een zeer positieve gedachte. (Doe dit trouwens ook als je gaat slapen: wees bv. dankbaar voor alle leuke dingen die er de afgelopen dag zijn gebeurd.)

Schrijf gerust jouw bevindingen hieronder neer. En heb je al eens een rotdag gehad? Hoe heb jij het dan opgelost? Deel het hier en inspireer zo anderen.