Wanneer ben je vrij?

Laatst hoorde ik iemand iets zeggen….. Waarvan ik altijd dacht dat ik het daar volledig mee eens was. Maar ik besefte tegelijkertijd dat het een loze kreet kan zijn als je er verwachtingen bij hebt. Iedereen weet dat verwachtingen killing zijn. Right?

Ik ging er dus dieper over nadenken. Waardoor ik niet anders op de opmerking kon antwoorden dan: “Oh? Is dat wel echt waar?”

Ergens voelde ik namelijk dat het niet helemaal klopte. Op een bepaalde manier wel, maar dat het dus afhankelijk is van de lading die je er zelf aan mee geeft.

Er werd namelijk gezegd: “Je bent vrij als je werk hebt wat niet als werk aanvoelt”

Het eerste waar ik  aan moest denken was: “Ben je dan vrij? Je bent toch altijd vrij? Los van werk of wat dan ook?”

Ik ben het volledig eens met het feit dat iedereen werk zou moeten doen waar hij of zij helemaal gelukkig van wordt. Wat niet aanvoelt als werk omdat het gewoon je favoriete bezigheid is. Iets waar je vanzelf door gaat glimlachen omdat het je ziel zo raakt dat je je alleen maar geluk kan voelen en geluk uit zal stralen.

Wel vind ik het vreemd dat wij vaak zinnen gebruiken als: “Ik ben pas echt gelukkig (vrij) als ik dit heb gedaan of dat heb bereikt”

Begrijp me niet verkeerd. Je mag zeker wel doelen hebben en zaken op papier zetten om te voorkomen dat je niet vergeet waar jouw hartje sneller van gaat kloppen. Alleen heb ik zelf het idee…. Let goed op de lading die je er zelf aan mee geeft.  Als je een doel voor ogen hebt en je bereikt hem tien jaar later. Betekent het dan dat je in die tien jaar vooraf niet gelukkig/vrij was of mocht zijn? Ik hoop van niet. De reis richting je doel(en) is toch eigenlijk belangrijker en in het geval van mijn voorbeeld tien jaar van je leven!

Vrij zijn is naar mijn mening niet iets wat ergens afhankelijk van is. Wij zijn allemaal vrij geboren. Vrij zijn is een staat die wij allemaal mee hebben gekregen als cadeautje. En ergens hebben wij er zelf met onze eigen gedachten (en de gedachten van anderen) van gemaakt dat dit niet het geval is.

Denk er eens over na. Wie bepaalt er nou echt wanneer jij vrij bent? Jij zelf toch? Waarom zou je jezelf dan vast laten zetten door regels, zaken waar je aan moet voldoen etc.? Je gedachten gaan met je op de loop.  Je ego viert feest. En ondertussen ben je verre van vrij/gelukkig. En ook dat doe je zelf. Dat is toch eigenlijk te gek voor woorden? Je hebt hier toch echt een eigen keuze in. Kies er dan ook voor om vrij/gelukkig te zijn. No matter the circumstances.

Het begrip comfortzone en de gedachte dat daarbuiten de magie te vinden is… Vrijheid. Je hoeft niet uit je comfortzone te stappen.  Je moet alleen beseffen dat je comfortzone ook de plek is waar de magie plaats kan vinden. Er zijn geen grenzen. Jij bent alles en alles ben jij. De magie ben je zelf. Alleen je beseft het misschien nog niet.

The magic happens within.

Je ziel heeft dit altijd geweten. En je ego hoopt dat je blijft geloven dat vrijheid iets is wat je moet verdienen.

Al ben je straatarm en heb je geen dak boven je hoofd. Dan nog kan je je vrij voelen. Een zwerver die zich vrij voelt kan je nog steeds gekke Henkie blijven noemen. Maar is dat echt waar? Of heeft hij wel al ontdekt dat vrijheid van binnen zit en dus niet afhankelijk is van allerlei zaken er om heen…… <3

Wat betekent vrijheid voor jou? Schrijf het zeker hier onderaan in de comments en inspireer zo anderen. 

Ninotchka de Windt is acht jaar geleden begonnen aan haar spirituele/ innerlijke reis. Dit blijkt achteraf de alles bepalende periode te zijn geweest met betrekking tot haar huidige levensgeluk. Vanuit je hoofd naar je hart gaan is tegenwoordig haar lijfspreuk.  

Op haar blog www.ninotchkadewindt.nl en Facebookpagina www.facebook.nl/ninotchkadeblogger lees je voornamelijk over hoe zij de wereld ervaart door middel van eigen persoonlijke verhalen. Onderwerpen die aan bod komen zijn diepgaande gesprekken met vrienden, het bespreken van spiritueel getinte boeken en natuurlijk haar grote liefde voor yoga! 

Het ontstaan van haar blog is voortgekomen uit haar passie voor het schrijven zelf. Spelen met woorden en zinnen en daarmee mensen inspireren om vanuit hun hart te gaan leven. In haar ogen kan iedereen zich gelukkig voelen en zij helpt graag dit gevoel bij anderen naar boven te halen.