Hoe ik mijn woede en frustratie uit ...

We kennen het allemaal wel: we zijn kwaad en gefrustreerd maar slikken dit. Vanbinnen woedt er een heuse storm maar uiterlijk ziet onze omgeving er niets van. Wel reageren we iets heftiger dan we bedoelen, maar de echte storm? Die houden we mooi binnenin. 

"Wat zouden ze anders wel niet denken?" We willen immers niet dat men kan zien hoe kwaad we kunnen zijn. We willen lief gevonden worden. En toch ... willen we ook niet over ons laten lopen. 

Vaak reageren we ook onze frustratie en kwaadheid af op de verkeerde perso(o)n(en). Kwaad op onze baas? Onze partner of onze kinderen mogen het voelen. Gefrustreerd door een vriend(in)? De hele avond kunnen we zeuren tegen onze partner; 

Mensen kunnen zich ziek maken door de frustratie of de kwaadheid niet te uiten, letterlijk ziek maken. Ik heb jaren migraine gehad door mijn energie verkeerd te gebruiken. 

Ja, ik lach veel. En ik ben ook zeer positief ingesteld. Mij krijg je ook niet rap kwaad. Maar ik kan je garanderen: ik kan heel boos worden. Omdat ik in mijn emotie geen potten wil breken, heb ik het ultieme middel gevonden om mijn boosheid en frustratie te uiten. Zo kruip ik mijn wagen in, rijd een eindje de velden in, parkeer me aan de kant en zet Linkin Park op of Rammstein op terwijl ik het zelf ook uitbrul (tot ik er purper uitzie), gil, krijs ... De tranen laat ik de vrije loop en ik schreeuw me de longen uit mijn lijf. Als alle razernij eruit is, zet ik een rustig liedje op en kalmeer ik terug. Pas als mijn hartslag terug het normale ritme heeft bereikt, start ik mijn wagen en rij ik terug naar huis. 

Dit helpt echt. Het heeft ook een voordeel dat je je frustratie niet uit op je nabije omgeving dus hebben ze geen last van je grillen. 

Wat ik onlangs ook heb gehoord als tip wil ik je ook meegeven: zet eek keukenwekkertje (of de timer op je smartphone) op 3 minuten en foeter de hele tijd op jezelf. Overdrijf hierin. Zeg in die 3 minuten alles wat in je opkomt: de vuilste woorden en verwijten het eerst. Als dan de 3 minuten om zijn, zet je je lievelingsmuziek op en dans je de longen uit je lijf. Geloof me ... het helpt. :-)

Wat doe jij om je woede te uiten? Laat zeker iets weten, je kunt zo anderen inspireren! Je mag het in de comments hieronder noteren.